LUMC
Het reikt te ver hier een volledig beeld te schetsen omtrent het LUMC. Bekend mag worden verondersteld dat het LUMC vijf kerntaken vervult: Patiëntenzorg, Onderzoek, Onderwijs, Bij- & nascholing en Opleiding.
Het LUMC kent een divisiestructuur. In de vier divisies die het LUMC telt, zijn alle medische specialismen ondergebracht.
Voor de ondersteuning van de kernprocessen zijn een aantal stafdirectoraten gevormd. Dit zijn: Bouwzaken, Communicatie, Facilitair Bedrijf, Financiën, HRM, ICT, Juridische Zaken, Medische Zaken, Onderwijs & Opleidingen en Onderzoek.
Er werken bij het LUMC circa 8.400 personen (70% vrouw/30% man) De jaaromzet bedraagt circa € 765 miljoen.
Het Facilitair Bedrijf omvat de afdelingen Beveiliging & Crisismanagement, Infra, Inkoop, Instrumentele Zaken, Logistiek, Service & Ontvangst en Zorgservice & Voeding.
De afdeling
Het LUMC heeft inkoop in drie units ondergebracht die worden aangestuurd door Teamleiders:
- Initiële Inkoop. Hier worden de -veelal meerjarige- contracten afgesloten, waarvan jaarlijks via circa 50 Europese aanbestedingen worden gerealiseerd.
- Contract- & Leveranciersmanagement. Deze unit is verantwoordelijk voor het beheer van de afgesloten contracten en onderhouden van de contacten met bestaande leveranciers.
- Operationele Inkoopservice & Beheer. Deze unit draagt zorg voor de bewaking van het bestellingenproces en biedt ondersteuning aan de daartoe geautoriseerde bestellers in het LUMC.
Contract- & Leveranciersmanagement
Deze unit telt inclusief het hoofd van de unit negen medewerkers. Binnen de unit is een indeling gemaakt naar ‘domeinen’. Deze zijn: Medisch, Laboratorium, Facilitair en ICT.
Nadat Initiële Inkoop contracten heeft gesloten wordt het contractbeheer en het leveranciersmanagement overgedragen aan deze unit. De contractmanagers onderhouden de contacten met de leveranciers en bewaken de leveranties op het vlak van specificaties, kwaliteit, tijd en prijs. De contractmanagers vormen een belangrijke schakel tussen leveranciers enerzijds en interne afnemers anderzijds. Bij leveringsproblemen zoeken zij samen met de leveranciers en veelal de gebruikers naar mogelijke alternatieven. Opgedane ervaringen dienen te worden gemonitord en geanalyseerd. Deze evaluaties vormen vervolgens input voor Initiële Inkoop bij het sluiten van vervolgcontracten.
Daarnaast vormt de unit een belangrijke verbindende schakel met Operationele Inkoopservice en beheer, waar sprake is van gegevensoverdracht en gewenste terugkoppeling van praktijkervaringen.
Het succes van een optimaal functionerende inkoop is veelal de resultante van heldere communicatie en afstemming over eisen en verwachtingen aan afnemers- en leverancierszijde. Contract- & Leveranciersmanagement vervult hierin een spilfunctie.